Thursday, November 27, 2014

Pavlova - pirmā un lieliskā!

Pavlova ir ārkārtīgi vienkārša un vienlaicīgi sarežģīta... Vienkāršu sastāvdaļu lieliska savienība - bezē, putukrējums un ogas... Taču - radīt šo vieglo un gaisīgo bezē var tikai labā cepeškrāsnī.. Kamēr mans padomju laika ražojums ar nenosakāmu temperatūru vēl gaida savu aizvietotāju, izmantoju katru iespēju, kad ciemojoties var izmantot labas cepeškrāsns priekšrocības.
Tā nu arī tapa Alūksnes Pavlova :)

Nepieciešams:

7 olu baltumi
250 g pūdercukurs
šķipsniņa sāls
2 ēd.k. kartupeļu cietes
1 ēd.k. galda etiķis vai ābolu/vīnogu etiķis
0,3 l saldais krējums + cukurs pēc garšas putukrējumam
Ogas / augļi / jebkas gards un svaigs ar ko garnēt

Pagatavošana

Lielā bļodā puto olu baltumus, kam pievienota šķipsniņa sāls. Lēnām putošanas procesā pakāpeniski pievieno pūdercukuru. Puto līdz stingrām putām. Tad iemaisa etiķi un kartupeļu cieti.
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.
Uz plāts klāj cepampapīru un izkārto saputoto olas baltumu tādā formā, kādā ir mājas lielākais šķīvis. Lai cik tas jocīgi nebūtu, bet ir svarīgi, ka kūka ir ovāla nevis apaļa, ja mājā ir tikai liels ovāls šķīvis (kā bija manā gadījmā).
Liek cepeškrāsnī uz 3 minūtēm 180 grādos, tad samazina temperatūru uz 120 grādiem un cep stundu. Svarīgi atcerēties, ka nedrīkst virināt krāsni (un tam arī nav nekādas vajadzības! - balto brīnumu var labi redzēt arī caur stiklu :)). Tikmēr uzputo saldo krējumu, pēc garšas pievieno cukuru - jāatceras, ka bezē būs salds un ogas skābas... putukrējumam būtu jābūt kā lieliskam šo divu saldā un skābā savienotājam. Ja mājās ir tikai saldētas ogas, ir vērts tās atkausēt laicīgi.
Garnēšanai var lietot ogas, sagrieztus augļus - ko sirds vēlas un ledusskapis piedāvā....
Tātad - pēdējais solis.
Bezē ir jāļauj atdzist plītī. Tad to izņem, uzliek uz šķīvja un kārto pa virsu putukrējuma kārtu. Noslēdz ar ogu / augļu bagātīgu klājumu.
Vēl viena no "must save" receptēm.


No comments:

Post a Comment