Saturday, April 12, 2014

Salāti ar vistas fileju un gardo mērci

Katram no mums ir savas nezūdošās vērtības, bez kurām dzīve šķistu pavisam blāva. Ja neskaita manus mīļos cilvēkus, īpašajā orbītā rotē arī Jonny Cash, Itālija un Cēzara salāti. Absolūti nesavienojami elementi, tomēr katrs sevī ietver tik ļoti daudz. Šoreiz nedaudz par trešo elementu, ņemot vērā, ka mani mēģinājumi dažādām versijām par Cēzara salātu mērci virtuvē nebeidzas nekad. Kā zināms - šo salātu atslēga ir nekas cits kā tieši šī mērce. 
Šoreiz ir tapusi viena no "cēzarveidīgajām" mērcēm, kas nepretendē uz autentiskumu, taču ir lielisks papildinājums ātrajiem vakara salātiem. 

Nepieciešams (2 porcijām):

Salātiem:
Viena galviņa salātu (vislabāk jau romiešu, bet ja mājās ir kas līdzīgs, var izmantot arī tos)
Gurķis (atceramies, ka šie NAV Cēzara salāti, un tādēļ te var lietot gurķi :))
Maizīti grauzdēšanai (manā gadījumā tā bija Ciabatta, bet te ir iespēja variācijām)
Cietais siers (sākot no Džiugas, beidzot ar Parmas sieru - brīva iespēja improvizācijai un naudas maciņa saturam)
Vistas fileja (jo veči ar lapām vien nepaēdīs)
Svaigs rozmarīns (vistas filejai)
Olīveļļa (vistas apcepšanai)
Sāls / pipari vistai
Mērcei:
2 olu dzeltenumi (maksimāli svaigi)
1 tējkarote dižonas sinepes (der arī Spilvas Angļu sinepes)
1 daiviņa ķiploks
2 tējkar Vorčestras mērce
Citrona sula (pēc sajūtas un garšas - vienam var pietikt ar ēdamkaroti, citam vajag vairāk. Mana mērvienība ir - viena šļuka :) )
Sāls, pipari (pēc garšas)
Cietais siers (pavisam nedaudz garšai - teiksim - grami 20-30)
Un pati galvenā sastāvdaļa - eļļa.(aptuveni 100 ml) Vēlams izvēlēties neitrālāku eļļu, kam nav specifiska garša (dažkārt eļļas specifiskā garša var "sist cauri" mērcei, taču arī šis ir individuāls gaumes jautājums. 

Pagatavošana:

Galvenā darbošanās ir ar mērci. Olu dzeltenumiem pievieno sasmalcinātu ķiploku un sinepes. Ar putojamo slotiņu samaisa visu un tad turpinot maisīt/kult pakāpeniski strūkliņā pievieno eļļu. Princips tāds pats kā gatavojot majonēzi. Kad mērce sāk izskatīties pēc mērces un eļļa ir beigusies, pievieno Vorčestras mērci, citrona sulu, sāli, piparus un nedaudz ūdeni (savādāk mērce ir ļoti bieza). Pašās beigās mērcē iemaisa smalki sarīvētu sieru. 
Paralēli cep vistas fileju. uzkarsē olīveļļu, liek rozmarīna lapiņas un vistas fileju. Cep, kamēr tā ir zeltaini brūna. Pēc garšas un izvēles pievieno sāli un piparus. 
Vēl paralēli cepeškrāsnī uzgrauzdē plāni sagrieztas maizes šķēlītes. 
Kad trīs paralēlās darbības ir beigušās, atlikusi vienīgi visa salikšana kopā. 
Šķīvī kārto salātu lapas, gurķi, pārlej ar mērci un pievieno sarīvēto sieru. Pa virsu kārto vistas fileju un 
grauzdiņus. 
Ta - dam!

No comments:

Post a Comment