Friday, March 21, 2014

Žāvēto plūmju kēksiņi ar krēmsiera glazūru

Ja gatavojies iet ciemos, par ciemakukuli neizvēlēsies eksperimenta rezultātu, ne tā? Tāpēc arī es, iepazīstoties ar jums, ķeros pie pārbaudītām vērtībām.
Manā virtuvē šie kēksiņi parādās ik pa laikam - un ātri nozūd (tas ir labs rādītājs, jo ne viss nozūd tādā ātrumā). Receptes pirmsākumi (vismaz manis apzinātie) ir no S.Meirānes grāmatas, taču darba gaitā ir notikušas dažas nelielas novirzes no sākotnējās receptes - kuram tad nepatīk nopirktajam ritenim piekarināt savu žvadzeklīti, lai tas kļūtu personiskāks :)

Nepieciešams:

Kēksiņiem:

190 g milti
50 g 4 graudu pārslas
150 g Tumšais Muscovado cukurs
1 tējk. soda
1,5 tējk. cepamais pulveris
2 lielas olas
80 ml neitrāla eļļa
170 g skābs krējums (var aizvietot arī ar jogurtu)
Vaniļas ekstrakts (var aizvietot arī arī vaniļas cukuru)
100 g ;žāvētās melnās plūmes

Glazūrai:

1 pac. Rasas krēmsiers ar cepumiem
50 g. sviests (istabas temperatūrā)
200 g. pūdercukurs (var likt nedaudz mazāk)

Pekanrieksti rotāšanai
Rezultātā sanāk aptuveni 14 - 16 kēksiņi.

Gatavošanas process:

Vienā traukā sajauc visas sausās sastāvdaļas - miltus, 4 graudu pārslas, cukuru, sodu, cepamo pulveri.
Otrā traukā sajauc olas, eļļu, krējumu, vaniļas ekstraktu
Saliek abu bļodu sastāvdaļas kopā, pievieno sagrieztas plūmes un samaisa līdz veidojas viendabīga masa. Lietojot Muscovado cukuru rodas cukura "kunkulīši", kurus es apzināti neizmaisu, jo cepoties tie rada foršu karamelīgu cukura piedevu.
Krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Kēksiņus pilda formās. Es izmantoju silikona formiņas - tās man šķiet daudz ērtākas, taču šeit iespējas variēt ir vairākas. Der atcerēties, ka formiņas nevajag piepildīt vairāk par 2/3, jo savādāk var sanākt "sēņu parāde"  -  mīkla pārplūst pāri formiņām un mazie jaukie kēksiņi pārvēršas par pāraugušām bekām.
Cep 15 - 20 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīša palīdzību - ja iedurot kēksiņā irbulītis ir sauss, keksiņš ir gatavs.
Glazūra ir mana eksperimenta sadaļa šajā receptē jo sākotnēji tā netika paredzēta. Tomēr šķita, ka jaunais Rasas krēmsiers ar cepumu garšu, pekanrieksti un plūmju kēksiņi varētu veidot lielisku savienību, kas manuprāt tā arī ir.

Glazūras krēma gatavošana: 

Istabas temperatūras sviestu sakuļ ar krēmsieru līdz viss samaisījies. Pievieno pūdercukuru un saputo, lai tas viss veido viendabīgu un vijīgu masu.
Kad kēksiņi gatavi, tos izņem no krāsns un ļaut atpūsties. Kad tie padzisuši, glazē ar sagatavoto krēmu un rotā ar pekanriekstu.

Nu ko - manuprāt šī ir cienīga recepte, lai iepazītos :)


No comments:

Post a Comment